Tárolási tanács

A növényi olajok az őket felépítő zsírsavak tulajdonságai miatt fény vagy hő hatására hajlamosak az oxidációra. Ennek a folyamatnak (avasodásnak) eredményeképpen az olaj hosszabb idő eltelte után kellemetlen illatúvá vagy ízűvé válhat. Ahhoz hogy az olaj jó minőségét minél tovább megőrizhessük, tároljuk az olajat hűvös, sötét helyen, zárt edényben.

Sütési tanácsok

A finomított étolajok legelterjedtebb felhasználási módja a sütés. Ilyenkor az olaj szélsőséges körülményeknek van kitéve (magas hőmérséklet), ami csökkenti az élettartamát.

Ha megfogadjuk a következő tanácsokat, akkor jelentősen meghosszabbíthatjuk az olaj eltarthatóságát:

  • ne melegítsük az olajat 180°C fölé (ha az olaj füstöl, akkor már bizonyosan túl magas a hőmérséklete, mivel füstpontja kb. 230°C)
  • sütés után a kihűlt olajból szűrjük ki a lebegő szennyeződéseket és tároljuk az olajat hűvös helyen, lefedve
  • az elhasználódott olajhoz ne adjunk friss olajat
  • sütés során csak teljes finomítású étolajat használjunk
  • az ebéd elkészítésekor először a burgonyát süssük ki, majd a húst, s végül a prézlis és lisztes ételeket
  • a vizes élelmiszereket sütés előtt szárítsuk meg, így elkerülhetjük az olaj habzását
  • a halak sütésére használt olajat ne használjuk más ételek készítéséhez