Mik azok az antioxidánsok?

Egyes élelmiszerekben természetes formában található, az oxidáció folyamatát gátló anyagok. Ilyenek például az E-vitamin (tokoferolok, tokotrienolok) - a szervezet fő zsírban oldódó antioxidánsa -, a karotinoidok, a flavonoidok és egyéb tápanyagok.

Mire jók az antioxidánsok?

Az antioxidánsok védik sejtjeinket a szabad gyökökkel szemben, így járulnak hozzá a szervezet védekező képességének fenntartásához. Mivel a szervezet az antioxidánsokat nem, vagy csak bizonyos mértékben képes előállítani, döntően az étrenddel kell ezeket bevinni.

Miben találhatóak antioxidánsok?

Növényi olajokban, például a napraforgó-, a kukoricacsíra- és a szőlőmagolajban, valamint egyes gyümölcsökben, zöldségekben, zöld teában és fűszer- valamint gyógynövényekben.


Mit jelent az, hogy Omega zsírsav?
Az Omega 3 zsírsavak olyan hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek a szervezetben számos igen fontos biológiai funkciót töltenek be. A táplálékkal történő elfogyasztásuk létszükséglet, mivel ezeknek a zsírsavak nagy részét az emberi szervezet nem képes előállítani. Az ilyen, ún. esszenciális zsírsavak közül a linolsavból (Omega 6) és az alfa-linolénsavból (Omega 3) a szervezetben további fontos többszörösen telítetlen zsírsavak, például arachidonsav, eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) képződnek.

Mire jó az Omega 3?
Az Omega 3 zsírsavak hozzájárulnak a vér koleszterin-szintjének csökkentéséhez, illetve normál mértékének fenntartásához.

Milyen előnyös tulajdonságokkal bírnak az Omega 3 zsírsavak?

Az esszenciális zsírsavak csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezzel mérséklik az érelmeszesedés és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, sőt a már kialakult érelmeszesedés esetleges trombózisos szövődményeinek rizikóját is. Részt vesznek a gyulladáscsökkentő prosztaglandinok képzésében, az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében. Továbbá, egyes kutatások eredményei szerint a megfelelő Omega 3 zsírsavellátás segít mérsékelni az Alzheimer-kór és egyes pszichés megbetegedések (pl. depresszió) kialakulásának kockázatát - bár ez utóbbi állítás még további vizsgálatokra alapozott megerősítést igényel.

Miben találhatók meg az Omega 3 zsírsavak?

Jelentős mennyiségben a tengeri halak, illetve hazai forrásból a busa zsírja, továbbá néhány növényi olaj tartalmaz esszenciális zsírsavakat. Igazodva a növekvő fogyasztói igényekhez, a Floriol Trio étolaj is jelentős Omega 3 zsírsavforrásként említhető.

Hogyan fedezhető a szervezet Omega zsírsavszükséglete?

A táplálkozási ajánlások a napi energiaigény 1%-át linolsavból (Omega 6), míg további 0,2 %-át alfa-linolénsavból (Omega 3) javasolják fedezni. A felsorolt igények megnyugtató kielégítése tengeri halak, esetleg busa rendszeres (heti 1-2 alkalom, alkalmanként 15-20 dkg) étrendbe állításával, valamint a főtt ételek, saláták elkészítése során jelentős Omega 3 zsírsavtartalmú étolaj (pl. Floriol Trio) alkalmazásával lehetséges.

Miért jobb a finomított étolaj a sajtolt növényi olajnál?
A sajtolt olajnak az alapanyagra jellemző illata és íze van, melyet sütés vagy főzés után a készételben is érezni. A nem megfelelően ülepített, sajtolt olaj lebegő részecskéket tartalmazhat, melyek a sütés során a magas hőmérséklet hatására megéghetnek. A teljesen finomított étolajok eltarthatósága lényegesen hosszabb, mint a csak sajtolt olajoké, megjelenésük tetszetősebb, és a finomítási eljárás során alkalmazott minőségbiztosítási rendszernek köszönhetően állandó a minőségük.

Miben különbözik a Floriol és a Vénusz napraforgó étolaj?
Mindkettő finomított, Magyarországon előállított napraforgó étolaj. A leglényegesebb különbség köztük az, hogy a 100g Floriol napraforgó étolaj E-vitamin tartalma (α-tokoferol) garantáltan eléri a 80mg-ot. Ennek köszönhetően a szervezet ajánlott napi E-vitamin szükségletét már két evőkanál Floriol olajjal fedezhetjük.

Hányszor lehet sütni ugyanabban az olajban?
Ez nagymértékben függ az olaj minőségétől, illetve attól, hogy mit sütünk benne. Csak a finomított növényi olaj ajánlott sütéshez. További ismereteket lásd az Étkezési tanácsok című fejezetben.

Miért drágább az olívaolaj?

Az olívafa leginkább a meleg száraz vidéket kedveli, így ennek az olajfajtának az előállítása elsősorban a mediterrán területekre jellemző. Viszonylag csekély mennyiségben áll rendelkezésre, bogyóját nehéz betakarítani, valamint az olajhozama alacsony.

Mitől habzik az olaj sütés közben?

Az olaj sütés közben kb. 170-180°C hőmérsékletű. Az élelmiszerekben lévő víz ezen a hőmérsékleten már felforr és habzást idéz elő, ezért tanácsos a vizes élelmiszerekről törlőkendővel felitatni a nedvességet sütés előtt.

Miért fordul elő, hogy a hús kívülről megsül, a belseje azonban még nyers marad?

Ez a jelenség akkor tapasztalható, ha túl magas hőmérsékleten sütünk az olajban, ezért az étel felületén gyorsan kéreg képződik, amely a további hőátadást már gátolja. A nagyobb élelmiszerek sütésekor alkalmazzunk alacsonyabb hőmérsékletet, így az étel belül is át tud sülni. Kisebb darabokat magasabb hőmérsékleten is süthetünk.