Az immár történelmi múltra visszatekintő növényolajipari kutató intézetet 1947-ben alapították a Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat részegységeként. Ennek jogutódja a mai Kővári Katalin Innovációs Központ, amelyet 2010-ben adtak át Budapest 9. kerületében található Dél-pesti Üzleti Park területén.

A szervezet átalakítása után az Innovációs Központ a Bunge európai, mediterrán térséghez tartozó és afrikai érdekeltségeit szolgálja ki tevékenységével. A szakmailag genfi irányítás alá tartozó Központ így 15 Bunge egységet támogat munkájával és koordinálja a Finnországban, Németországban és Lengyelországban található kisebb kutatócsoportok munkáját.

A központ fő tevékenységi területei az olaj-, margarin- és majonéz termékfejlesztés, a csomagolástechnológiai, analitikai és technológiai fejlesztések. A szellemi gárda Európa minden tájáról érkezett szakértőkből, vegyész-, élelmiszer-, bio-, analitikai és agrármérnökökből, tudományos fokozattal rendelkező mérnökökből és technikusokból áll.  Az Innovációs Központ a fejlesztési feladatokhoz szükséges laboratóriumi, félüzemi és analitikai eszközökkel valamint kóstoló szobával és professzionális kísérleti konyhával rendelkezik.

A Kővári Katalin Innovációs Központ küldetése, hogy olyan nemzetközi csomópont szerepét töltse be, ahol a kutatók szakértelmüket egyesítve,közös erőfeszítésekkel együtt dolgozhatnak annak érdekében, hogy olyan új termékeket, új csomagolásokat és új élelmiszer-feldolgozási és ipari folyamatokat valamint innovatív megoldásokat fejlesszenek ki, melyek a fogyasztók számára hozzáadott értéket jelentenek.