Az étolajgyártás folyamata a kiinduló anyag természetétől függően (mag, gyümölcs, csíra), többféle lehet. A nagyobb méretű olajos magvaknál, (mint pl. a napraforgó) a magban lévő értékes belet megtisztítják a héjtól (hajalás) és a benne található olajat kipréselik. A préselés után visszamaradt magból (préselvény) a benne lévő olajat extrakcióval nyerik ki. A préselés és az extrakció során kapott olaj (nyersolaj) sötét sárga színű, enyhén zavaros, jellegzetes illatú.

A nyersolaj finomításának célja, hogy lényegesen jobb minőségű, széles körben alkalmazható, és hosszabb ideig eltartható terméket állítsunk elő. A nyersolajat kíméletes lépések sorozatán át finomítják, így eltávolítják belőle a kiülepedő és zavarosságot okozó komponenseket, a szín- és szaganyagokat, de megőrzik a hasznos anyagok (pl. vitamin, szterin) nagy részét.

A nyersolaj zavarosságát okozó foszfatidokat a nyálkátlanítási lépésben kivonják az olajból, majd a sötét színért felelős színanyagokat és a fém nyomokat a derítési lépésben távolítják el a nyálkátlanított olajból.

A napraforgó olaj viaszokat is tartalmaz. Ezek alacsony hőmérsékleten kikristályosodnak, ezzel opálossá téve az étolajat. A viaszok eltávolításához az olajat alacsony hőmérsékletre hűtik, majd a kivált viaszkristályokat kiszűrik. Ez az olajgyártás egyik melléktermékeként előállított lecitin. Gyárunk humán és takarmányozási célú lecitint is előállít és forgalmaz, élelmiszeripari, gyógyszeripari és agrárvállalatok számára.

A finomítás utolsó lépésében az olajat vákuum alatt, gőzzel kezelik, dezodorálják. hogy eltávolítsák belőle a szaganyagokat és a nem kötött zsírsavakat, melyek csökkenthetik az olaj élvezeti értékét és eltarthatóságának idejét. Az így készült teljes finomítású napraforgó olaj világossárga színű, semleges illatú és ízű, teljesen áttetsző termék, mely ömlesztett formában élelmiszergyártáshoz, palackozva pedig sütéshez, főzéshez, salátákhoz felhasználható.

Palackozást megelőzően az étolajat biztonsági szűrőn át megszűrik és az optimális hőfokon, teljesen zárt rendszerben töltik PET palackokba, melyeket a töltéssel egy műveletben zárnak le PE kupakokkal. A palackokat előgyártott polietilén tereftalát (PET) alapanyagú preformokból a helyszínen fújják az előírt élelmiszerbiztonsági körülmények mellett. A palackozott étolajokból kartondobozba helyezést követően különböző logisztikai egységrakományokat képez az üzem. A gyártás és a termékellenőrzés teljes folyamata az ISO 9001:2008 szabvány előírásait integrálva az IFS (International Food Standard) nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabvány szerint rendszeresen felülvizsgált és tanúsított.

Erőforrásként főként maghéjat, elektromos energiát és vizet használunk. A telephely szociális és technológiai gőzszükségletét napraforgómag-héj tüzelésű kazánok biztosítják. A termelt gőzből, a folyamat részeként villamos energiát állítunk elő. Az étolajgyártás másik fontos mellékterméke a dara, mely fontos, 35-38% protein tartalmú fehérje takarmány. Vállalatunk végzi ezen dara kereskedelmét jellemzően Takarmányüzemek felé.


Letölthető minőségirányitási és termékbiztonsági rendszer tanúsítványok