A Bunge Zrt. anyacége a Bunge Limited. A Bunge Zrt. elődje, a Cereol Rt. 1992-ben, az állami tulajdonú Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat magfeldolgozással, étolaj-finomítással és -palackozással foglalkozó üzletágát megvásárolva jött létre.

Feldolgozó tevékenységének központja a Martfűi Növényolajgyár, mely a hazai napraforgó- és repcemag feldolgozásából származó nyers növényi olajokat és takarmányozási célú olajmagdarákat valamint az itthon és külföldön egyaránt jól ismert Vénusz, Floriol márkájú finomított étolajokat állítja elő.

A Bunge Zrt. egyik legfontosabb célja a hazai és a régiós fogyasztói igények maradéktalan kielégítése, illetve azok folyamatos változásainak követése.

Egy kis történelem...

A Bunge Zrt. elődje az állami tulajdonú Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat, amely 1964-ben több hazai növényolajgyár egyesülésével jött létre.

A vállalat tevékenységi körébe tartozott:

  • Növényolaj alapú élelmiszerek, margarinok,
  • Fehérjetakarmányok,
  • Szappan, mosó- és tisztítószerek, gyertyák,
  • Egyéb vegyi anyagok gyártása.
  • A 70-es, 80-as években a hazai élelmiszeripar legdinamikusabban fejlődő ága a növényolaj-gyártás volt.

A kilencvenes évek és az ezredforduló eseményei

A vállalat 1991-ben részvénytársasággá alakult át, majd részvényeinek többségét 1992. február 28-án megszerezte a Nyugat-Európában meghatározó pozíciót elfoglaló olajmag-feldolgozó Cereol Holding. Ezzel, már Cereol Növényolajipari Rt. Magyarország néven az Eridania Béghin-Say Agráripari Csoport tagjává vált, mely akkor több hazai cukorgyár részvényeinek többségével is rendelkezett. A Cereol Rt. tevékenysége  napraforgó- és repcemag feldolgozásra, étolajgyártásra  koncentrálódott. Termékei között nyers növényi étolajok, étolajok, takarmánydarák és étkezési lecitinek szerepeltek. A privatizációt követően az új tulajdonos jelentős technológiai fejlesztést hajtott végre a gyártás és késztermék-kiszerelés területén. 1993-94-ben korszerű étolaj-finomítót, valamint PET-alapú egyliteres csomagoló üzemet létesített Marfűn, mellyel a termelési kapacitás és az előállított termékek minősége tekintetében Európa egyik legmodernebb termelő üzemévé vált. Mindezeknek köszönhetően egyre szélesebb lehetőség nyílt a hazai és exportpiacok igényes kiszolgálására. A Bunge Limited 2003-ban vásárolta meg a Cereol Rt-t.

A Közelmúlt

2003-ban az amerikai tulajdonú Bunge Limited, mely egyéb tevékenységei mellett a világ egyik legnagyobb olajosmag-feldolgozó vállalata akvizíció révén megszerezte a Cereol Növényolajipari Részvénytársaság részvényeit és azóta a cég Magyarországon Bunge Zrt. néven, zártkörű részvénytársaságként működik. 2008 folyamán a Bunge újabb nagyarányú fejlesztést és kapacitásnövelést hajtott végre a martfűi gyárban. A Bunge Zrt. jelenlegi feldolgozó kapacitásai lehetővé teszik a magyarországi fogyasztói igények teljes kielégítését. A termékek folyamatosan kiváló minőségének biztosítása érdekében a társaság az ISO 9001:2000 szabvány szerint tanúsított minőségirányítási rendszert alkalmazza tevékenységében. A környezet védelme érdekében vállalt elkötelezettséget mutatja, hogy a vállalat 2003-ban sikerrel tanúsíttatta az ISO 14001: 1996 Környezetirányítási Rendszerét.

Natura Margarin Kft.

A Bunge Zrt. 2010-ben vásárolta meg az akkori Royal Brinkers Hungary Kft. margarinpiacát és üzleti részesedését. A cég az akvizíció után a Natura Margarin Kft. nevet vette fel.

A Royal Brinkers Hungary Kft. 1996 óta volt jelen a magyar piacon. Évekig csak forgalmazással, majd 2000-től – a tatabányai gyár üzembeállításától kezdődően – gyártással is foglalkoztak. A tatabányai gyár európai színvonalú technológiájával, a bevezetett HACCP rendszerrel maximálisan alkalmas a magas minőségi igények kielégítésére. Az üzemben az adminisztratív és kereskedőcsapatot is beleértve közel hatvanan dolgoznak.

A tatabányai gyár 2001-ben vezette be a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszert, amely a kereskedők körében elfogadott, számszerűsített audit eredményeket biztosít az élelmiszerlánc minden résztvevőjének. 2005-ben – tanácsadó cég szakmai irányításával – a vállalat bevezette a nemzetközi követelményeknek is megfelelő IFS (International Food Standard) minőségirányítási rendszert, amelynek elvárásait azóta is minden évben emelt szinten teljesíti.

A Natura Margarin Kft. fő profilja a saját márkás margarinok gyártása mellett az első áras margarinok előállítása. Az első áras margarinok csoportjába tartozik a Linco, a Dana és a Waja.

A Natura Margarin Kft. a jól ismert és közkedvelt prémiumkategóriás Bords Eve és Beviva forgalmazását is átvette.

2011 szeptemberétől a Natura Margarin tovább bővíti portfólióját, és életre kelti az új Vénusz margarin családot négy  variánssal és hat kiszereléssel. A folyamatos bővítések és változtatások eredményeképpen 2015-re már 12 kenő és négy sütőmargarin található a márka portfóliójában, melyek között megtalálhatóak koleszterincsökkentő hatású vagy valódi vajjal készült termékek is. A tatabányai gyárban gyártott egytől-egyig hazai termékek mellett a Natura Margarin Kft. import termékekkel egészíti ki a portfólióját, így biztosítva a magyar vásárlóknak, hogy folyamatosan számos kiváló és innovatív termék közül választhassanak. A legutóbbi innovációk között szerepelnek például a vajjal készült margarinok, melyek a legfinomabbak közé tartoznak, laktóztartalmuk miatt azonban nem fogyaszthatják a laktózérzékenyek. A cég portfóliójában szerencsére nagy számban találhatóak laktózmentes (és egyéb allergénmentes, így többek között glutén-, szója-, tojásmentes) termékek, melyek tej és tejcukor mentessége a csomagoláson is fel van tüntetve.

Kővári Katalin Innovációs Központ

Budapest jól ismert technológiai-tudományos erőforrásairól.

Az immár történelmi múltra visszatekintő növényolajipari kutató intézetet 1947-ben alapították a Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat részegységeként. Ennek jogutódja a mai Kővári Katalin Innovációs Központ, amelyet 2010-ben adtak át Budapest 9. kerületében található Dél-pesti Üzleti Park területén.

Az Innovációs Központ a Bunge európai, mediterrán térséghez tartozó és afrikai érdekeltségeit szolgálja tevékenységével, melynek fő területei az olaj-, margarin- és majonéz- termékfejlesztés, valamint a csomagolástechnológiai, analitikai és technológiai fejlesztések.
Az Innovációs Központ a fejlesztési feladatokhoz szükséges laboratóriumi, félüzemi és analitikai eszközökkel, valamint kóstoló szobával és professzionális kísérleti konyhával egyaránt rendelkezik.

A jelen

A Bunge Zrt. zártkörűen működő részvénytársaságként tevékenykedik, részvényeinek 100%-os tulajdonosa a rotterdami székhelyű Koninklijke Bunge BV.

A cégcsoport fő tevékenységei:

  • Étolaj-előállítás
  • Kiszerelt, palackozott és ömlesztett étolaj értékesítés
  • Takarmánydarák (szója- napraforgó- és repcedara) értékesítés
  • Gabonakereskedelem
  • Margarinok, növényi zsírok előállítása, értékesítése

A Bunge Zrt. legrégebbi és legismertebb márkája a Vénusz, mely 1952 óta elérhető a hazai üzletekben. 1993 novemberében jelent meg a hazai piacon az egészséges táplálkozást képviselő Floriol napraforgó étolaj, majd
2011-ben  a Vénusz margarincsaládot vezette be a vállalat.

Agrárüzletágunk

A Bunge Zrt. Magyarországon élelmiszerüzletága mellett évtizedek óta foglakozik agrártermékek kereskedelmével is. A Bunge Zrt. napjainkban legdinamikusabban fejlődő területe az agrárüzletág. Az irodában, valamint közvetlenül a termőterületeken dolgozó munkatársak folyamatosan vásárolnak és értékesítenek agrártermékeket versenyképes áron. A vállalat partnerei között éppúgy megtalálhatóak a végfelhasználók, termelők mint a kereskedelmi tevékenységet folytató vállalatok. A Bunge Zrt az ellátási lánc minden szegmensében (pl.: logisztika, tárolás stb.) képes érdemi támogatást nyújtani, amennyiben erre igény van. A vállalat a termékeket ellenőrzött alapanyagokból állítja elő, a  forgalmazott áruk minőségét szintén a folyamatos ellenőrzés garantálja.