A lecitin nevét a tojássárgája görög neve után (görögül: Iecithos) kapta. E név a gyakorlatban egy keveréket jelent, mely glikolipidekből, trigliceridekből és foszfolipidekből (pl. foszfatidil-kolin, fosztatidil-etanol-amin, foszfatidil-inozit) áll.

A szervezetben a foszfolipidek részben a sejthártya és a fehérjék alkotóelemei, valamint hozzájárulnak a zsírok szállításához a vérben, ezért – különösen a terhesség és a csecsemőkor idején – elengedhetetlenek az idegrendszer normál fejlődéséhez, illetve működéséhez. Fő forrásuk a szójaolaj és a napraforgóolaj.

Az élelmiszeriparban – összetevőként – a lecitint elsősorban emulgeálószerként, illetve stabilizáló- és tartósítószerként alkalmazzák. A lecitint mint a növényolaj-finomítás melléktermékét nagy mennyiségben és élelmiszeripari minőségben állítjuk elő Martfűi Gyárunkban.

A napraforgó lecitin a nyers napraforgó olajból a nyálkátlanítás során, víz és citromsav hozzáadása segítségével nyert foszfatidok (a foszfolipidek) keveréke. Viszkózus, vöröses-barna színű, tipikus ízű és szagú folyadék, idegen íztől és szagtól mentes, nem égett.

Nyers napraforgó lecitin - "SUNITHIN"

bungesunithin.png

aceton-oldhatalan (anyag)

%

min 60

víz- és illékony-anyag tartalom

%

max 2

savszám

mgKOH/gr

max 35                                                

hexán-oldhatataln anyag

%

max 0,5

Peroxidszám       

meqO2/kg

 max 10 (after 10 days of production)

Arzén

mg/kg

max 3

Ólom

mg/kg

max 2

Higany

mg/kg

max 1

Szín (Gardner)

(10/90 V/V)

max 11

Nedvesség (Karl Fisher)

%

max 1

Viszkozitás

Pas

max 12.5