Lecitin
A lecitin nevét a tojássárgája görög neve után (görögül: Iecithos) kapta. E név a gyakorlatban egy keveréket jelent, mely glikolipidekből, trigliceridekből és foszfolipidekből (pl. foszfatidil-kolin, fosztatidil-etanol-amin, foszfatidil-inozit) áll.
A szervezetben a foszfolipidek részben a sejthártya és a fehérjék alkotóelemei, valamint hozzájárulnak a zsírok szállításához a vérben, ezért – különösen a terhesség és a csecsemőkor idején – elengedhetetlenek az idegrendszer normál fejlődéséhez, illetve működéséhez. Fő forrásuk a szójaolaj és a napraforgóolaj.
Az élelmiszeriparban – összetevőként – a lecitint elsősorban emulgeálószerként, illetve stabilizáló- és tartósítószerként alkalmazzák. A lecitint mint a növényolaj-finomítás melléktermékét nagy mennyiségben és élelmiszeripari minőségben állítjuk elő Martfűi Gyárunkban.
A napraforgó lecitin a nyers napraforgó olajból a nyálkátlanítás során, víz és citromsav hozzáadása segítségével nyert foszfatidok (a foszfolipidek) keveréke. Viszkózus, vöröses-barna színű, tipikus ízű és szagú folyadék, idegen íztől és szagtól mentes, nem égett.
Nyers napraforgó lecitin - "SUNITHIN"
aceton-oldhatalan (anyag) |
% |
min 60 |
víz- és illékony-anyag tartalom |
% |
max 2 |
savszám |
mgKOH/gr |
max 35 |
hexán-oldhatataln anyag |
% |
max 0,5 |
Peroxidszám |
meqO2/kg |
max 10 (after 10 days of production) |
Arzén |
mg/kg |
max 3 |
Ólom |
mg/kg |
max 2 |
Higany |
mg/kg |
max 1 |
Szín (Gardner) |
(10/90 V/V) |
max 11 |
Nedvesség (Karl Fisher) |
% |
max 1 |
Viszkozitás |
Pas |
max 12.5 |